מה זה אנדומטריוזיס, תסמינים

נכתב ע"י אביב מסינגר, 7 בדצמבר 2016

אנדומטריוזיס הינו מצב רפואי שבו רקמה שמקורה ברירית הרחם (אנדומטריום) מופיעה מחוץ לרחם, ונמצאת על איברים אחרים, לרוב בחלל האגן. כ- 5%-10% מהנשים סובלות מאנדומטריוזיס, שמתבטא על פי רוב בכאבי מחזור קשים, כאבי אגן, אי פוריות ובעיות נוספות שמופיעות סביב הווסת.

תאי הרירית מגיבים לגירוי ההורמונלי הסדיר של מחזור האישה: כמו רירית הרחם הם מתעבים ומשגשגים בתחילת החודש, וכמו הרירית הם נושרים ומדממים בזמן הווסת. מכיוון שלדימום אין לאן לצאת מתפתחת תגובה דלקתית שיוצרת את הכאבים, את בעיית הפוריות ואת שאר התופעות.

מוקדי הרירית ממוקמים על פי רוב סביב השחלות, הרחם, שלפוחית השתן והמעי הגס. מיקומם קובע במידה רבה את אופי התלונות ואת הסימפטומים שהם יוצרים. מפתיע לגלות מוקדים שנמצאים גם מחוץ לאגן, אפילו במקומות מרוחקים כמו הריאות, הסרעפת והמוח.

אנדומטריוזיס תסמינים

שמונה מתוך עשר נשים הסובלות מאנדומטריוזיס יחוו את המצג הקלאסי של המחלה, שכולל בעיקר כאבי אגן שמופיעים סביב הווסת. שאר הסימפטומים תלויים במיקום של מוקדי האנדומטריוזיס ובתוצאות של התהליך הדלקתי.
הסימפטומים העיקריים הם:

  • כאבי מחזור חזקים: כאבים בזמן הווסת והתכווצויות של הרחם סביב הווסת. כאבי המחזור עלולים להיות חמורים מאוד ולהוביל לסבל רב, לפגיעה באיכות החיים, להיעדרות מהעבודה או מהלימודים ולחוסר תפקוד. הכאבים יכולים להופיע באגן, בבטן התחתונה ובגב, ויכולים גם להופיע באזורים מרוחקים יותר כמו הקיבה והסרעפת.
  • כאבי אגן כרוניים: שיכולים להתקיים גם ללא קשר למחזור החודשי.
  • כאבים בזמן קיום יחסי מין: במיוחד בחדירה עמוקה.
  • אי פוריות: בקרב כ- 30% מהנשים שסובלות מאי פוריות, אנדומטריוזיס הוא הסיבה העיקרית לבעיה. מוקדים שנמצאים בשחלה יכולים לגרום להפרעה הורמונלית, ולהשפיע על הבשלת הביצית. ככל הנראה, לתהליך הדלקתי יש גם השפעה על השתרשות העוברים ברחם. לחצי כאן למאמר על אנדומטריוזיס ואי פוריות.
  • הפרעות במתן שתן: כאבים בעת מתן שתן, נטייה לדלקות חוזרות ולעתים אף חסימה של צינור השתן על ידי מוקד של המחלה.
  • הפרעות במערכת העיכול: עצירות, כאבים בזמן יציאות, שלשולים או דימום רקטלי בזמן הווסת. לחצי כאן למאמר על שלשולים והקאות במחזור.

עד כמה זה נפוץ?

מחקרים שונים מעריכים ש- 5%-10% מהנשים בגיל הפוריות (מהופעת הווסת ועד סיומה) סובלות מאנדומטריוזיס. כ- 40%-60% מהנשים הסובלות מכאבי מחזור חזקים סובלות מאנדומטריוזיס. על פי הערכות, כ- 14 מיליון נערות ונשים באיחוד האירופי סובלות מהמחלה. רוב הנשים לא מודעות לקיומה של המחלה, ובממוצע עוברות שבע-תשע שנים מהרגע הופעת הסימפטומים ועד קבלת הטיפול המתאים.

אנדומטריוזיס היא מחלה מתקדמת, שלרוב מחמירה עם הזמן, עם החשיפה לאסטרוגן ועם הגיל. ככל שלאישה יש יותר מחזורים (קבלת וסת בגיל צעיר, מיעוט הריונות, הפסקת וסת מאוחרת) כך גדל הסיכוי שהיא תחלה באנדומטריוזיס.

כיצד מאבחנים אנדומטריוזיס?

אבחנה מוחלטת של אנדומטריוזיס יכולה להיעשות רק באמצעות לפרוסקופיה, שהינו ניתוח ללא פתיחת בטן שבו מחדירים מצלמה ואמצעים כירורגיים דרך פתחים קטנים בבטן האישה. בלפרוסקופיה רואים את המוקדים, את מיקומם, את גודלם ואת אופן הפיזור בחלל הבטן. לפרוסקופיה נחשבת גם לטיפול עיקרי לאנדומטריוזיס, ובמהלכה אפשר להסיר את המוקדים ולבדוק אותם מבחינה היסטולוגית.

מאחר שלפרוסקופיה הינה ניתוח פולשני הכולל סיכונים, אי אפשר לבצע אותה בכל אישה שחושדים כי היא חולה באנדומטריוזיס. לשם כך מקיימים הערכה מקדימה, הכוללת בירור של הסימפטומים, בדיקות אולטרסאונד, בדיקה גופנית ובדיקות דם.

אולטרסאונד לא יכול לאבחן אנדומטריוזיס באופן מוחלט, אולם הוא יכול לזהות נגעים הנמצאים בשחלה, הנקראים אנדומטריומות או Chocolate Cyste (שם שניתן להם מכיוון שהנוזל שנמצא בהם נראה כמו שוקולד), וחלק קטן מהנגעים שנמצאים על רצועות הרחם או על המעיים. בבדיקה גופנית אפשר לעתים לחוש את המוקדים.

אינדיקציה נוספת מתקבלת מבדיקת דם לרמות ה- CA-125. זהו חלבון המשמש כסמן ביולוגי, שבו נעזרים לרוב לאבחון של סרטן שחלות, אולם הוא יכול לסייע באבחון של מצבים רפואיים אחרים – ובכללם אנדומטריוזיס. CA-125 אינו כלי מדויק לאבחון ברור, אולם הוא עשוי לתמוך באבחנה.

לחצי כאן למאמר מורחב על האבחון באנדומטריוזיס.

הטיפול באנדומטריוזיס ברפואה המערבית

כשהרופא חושד שהאישה סובלת מאנדומטריוזיס, הוא עשוי להמליץ על דרך טיפול ניתוחית או תרופתית. ניתוח הלפרוסקופיה הוא אמצעי הטיפול העיקרי שבאמצעותו אפשר לזהות, להסיר ולאבחן את הנגעים, ופעמים רבות הניתוח משפיע לטובה על הכאבים ועל התלונות האחרות, וכן משפר בצורה משמעותית את הסיכוי להרות. עם זאת, הלפרוסקופיה לא מתאימה לכל אישה או בכל מצב.

פעמים רבות המחלה חוזרת לאחר ביצוע הלפרוסקופיה, בחלק מהמקרים עקב חוסר זיהוי של כל הנגעים ואי הסרתם ולעתים גם לאחר ניתוח מוצלח. ההערכה היא ש- 20% מהנשים שעברו לפרוסקופיה יחוו חזרה של האנדומטריוזיס בטווח של חמש שנים.

הנטייה היא להמליץ על ניתוח אצל נשים שסובלות מכאבים חזקים, שלא הגיבו לטיפולים תרופתיים או מנסות להרות זמן רב. גם גיל האישה, ההיסטוריה המיילדותית ושיקולים אחרים נלקחים בחשבון בהחלטה אם לגשת לניתוח או לא, וכל מקרה אמור להיבדק לגופו.

דרך אחרת לטפל באנדומטריוזיס היא תרופתית, והיא כוללת גלולות למניעת היריון או תרופות שמעכבות את הביוץ מסוג אנאלוגים של GnRH, דוגמת לוקרין או דקאפפטיל. פעמים רבות נהוג לתת לאישה גלולות ברצף המכילות פרוגסטרון בלבד, בדומה לגלולות למניעת הריון אצל נשים מיניקות. הרופא יכול גם להמליץ על תרופות נוגדות כאבים או נוגדות דלקת לטיפול בכאבים על פי הצורך, דוגמת אדקס.

הטיפול אינו מרפא את המחלה, אלא מונע את הגעת הביוץ, את החשיפה לאסטרוגן ואת הדימום מהנגעים בזמן הווסת. ברוב המקרים המצב חוזר לקדמותו כשהאישה מפסיקה לקחת את הגלולות ואת ההורמונים. לגלולות ולתרופות יש גם לא מעט תופעות לוואי: האנלוגים של GnRH גורמים לירידה ברמות האסטרוגן ולתופעות הדומות לגיל המעבר, כמו גלי חום, עצבנות, יובש בנרתיק ובעיות שינה, ולא מומלץ לקחת אותם לאורך זמן.

נשים רבות רגישות לגלולות, והן עלולות לגרום להן כאבי ראש, עלייה במשקל, נפיחות בבטן, שינויים במצב הרוח, ירידה בחשק המיני ועוד. כשמשתמשים בגלולות המכילות פרוגסטרון בלבד מופיע לעתים דימום לא סדיר. יש מקרים שבהם תופעות הלוואי של הגלולות חמורות במידה כזאת שהאישה מעדיפה לסבול כמה ימים מכאבי מחזור ולא להרגיש את תופעות הלוואי במשך חודש שלם.

המודעות הנמוכה לאנדומטריוזיס

לאנדומטריוזיס יש השפעה משמעותית על בריאות הנשים ועל איכות חייהן, והנשים הסובלות ממנו חוות ירידה באיכות החיים, במערכת הזוגית ובחיים האישיים. לאנדומטריוזיס יש גם השפעה כלכלית וחברתית משמעותית: על פי הערכות כלכליות ההפסד הכלכלי של האיחוד האירופי מאובדן ימי עבודה הוא כ-30 ביליון יורו בשנה. טיפול תרופתי, עיכוב באבחנה וטיפולי הפריה מלאכותית (IVF) כרוכים בהוצאות כלכליות נוספות.

למרות השכיחות הגבוהה וההשפעה על איכות החיים, המודעות לאנדומטריוזיס נמוכה למדי. נשים רבות מתייחסות לכאבים כאל חלק טבעי מהמחזור החודשי, ומקבלות תמיכה בכך מהחברה שלא מעודדת אותן למצוא פתרון לבעיה.

גישה דומה מאפיינת את המערכת הרפואית. כשנערה או אישה פונה לייעוץ רפואי בקשר לכאבי מחזור, היא תקבל המלצה ליטול גלולות, תרופות נוגדות דלקת ומשככי כאבים. ברוב המקרים הרופא לא מציג בפניה את האפשרות שהיא סובלת מאנדומטריוזיס, ומונע ממנה אבחון וטיפול מתאימים. אישה שמבינה את משמעות המחלה תקפיד יותר לקחת גלולות, תדאג להיבדק ותהיה מודעת לקשיים שהיא עלולה לחוות כשתחליט להרות.

מצב דומה קיים גם בטיפול באי פוריות. למרות שידוע שלפחות שליש מהנשים הסובלות מאנדומטריוזיס חוות קשיים להרות, רופאי פוריות רבים לא מבררים על כאבי מחזור, כאבי אגן, כאבים ביחסי מין, או שאר הסימפטומים הקלאסיים של המחלה.

הטיפול ברפואה סינית לאנדומטריוזיס

הרפואה הסינית היא פתרון יעיל ומוכח למי שסובלת מאנדומטריוזיס, ויכולה להקל על רוב התסמינים האופיינים. הטיפול הסיני הוא טבעי, הוא נשען על ניסיון קליני עשיר ורב שנים, וכולל את הדיקור הסיני, צמחי המרפא, טכניקות המגע והמלצות התזונה. הטיפול הסיני נמצא יעיל כשנבדק מחקרית, והוביל להקלה בכאבים ולשיפור באיכות החיים. למחקרים על רפואה סינית באנדומטריוזיס

מי אנחנו

מרפאת בריאת היא מרפאה טבעית רב תחומית, שמתמחה בפוריות, אנדומטריוזיס ורפואת נשים. צוות המרפאה נעזר בשיטות טבעיות כמו רפואה סינית, דיקור, צמחי מרפא, נטורופתיה, שיאצו ודימיון מונחה כדי להקל על הסימפטומים של אנדומטריוזיס, לשפר את יכולת הפיריון ולתת כלים כדי להתמודד איתה.

את המרפאה מנהל אביב מסינגר, מטפל מוסמך ברפואה סינית, וראש תחום רפואה סינית באגף הנשים, שיבא תל השומר. אביב טיפל בעבר והיה חלק מצוות המרפאה הייעודית לאנדומטריוזיס בשיבא תל השומר.

אנחנו כאן בשבילך

הצטרפי למאות הנשים שפנו למרפאה ושבחרו ברפואה הסינית כטיפול תומך ומיטיב לאנדומטריוזיס ופריון. אנו נשמח לעזור, לייעץ, לכוון, לענות על כל שאלה, לטפל בך ולסייע בכל דרך שנוכל.

צרי קשר עם המרפאה לתיאום פגישה ראשונה או לקבלת פרטים נוספים

מאמרים נוספים

צור קשר

האם יש לי אנדומטריוזיס?
לוגו
המידע מוגש מטעם מרפאת בריאת – מרפאה טיבעית לפוריות ולבריאות האישה.

לצוות המטפלים ידע רב וניסיון עשיר בטיפול באנדומטריוזיס באמצעות רפואה סינית, דיקור סיני, צמחי מרפא, תזונה ונטורופתיה ודימיון מונחה. נשמח לעמוד לרשותך.