אנדומטריוזיס ופוריות – האם לבחור בניתוח או לפנות לטיפולי פוריות?

נכתב ע"י אביב מסינגר, 2 בנובמבר 2017

האפשרות לעבור ניתוח לפרסקופיה כדי להסיר את המוקדים מעלה את אחת ההתלבטויות העיקריות בתהליך – האם לגשת לניתוח, או לפנות לטיפולי פוריות? היתרון של הניתוח פשוט – אם המוקדים מוסרים בניתוח אז ההשפעה שלהם מצטמצמת או נעלמת, והאישה יכולה להרות באופן טבעי, או לעבור את טיפולי הפוריות ללא ההשפעה של האנדומטריוזיס. מצד שני, מדובר בניתוח מורכב, שעלולים להיות בו סיבוכים שיכולים לפגוע בפיריון. הניתוח עלול לפגוע ברקמת שחלה בריאה, ועל ידי כך לצמצם את הרזרבה השחלתית. בנוסף הסרה של מוקדים בשחלה ובחלל הבטן עלולה לגרום להדבקויות ולהגבלה נוספת של התנועה באגן.

לאורך השנים נעשו כמה מחקרים שבדקו את ההשפעה של ניתוח לפרסקופיה על הפיריון, והתוצאות אינן חד-משמעיות. כשמדובר באנדומטריוזיס חמור, אין מספיק עדויות שמראות שניתוח יכול לסייע לפריון. עם זאת, עדיין מומלץ לנתח במקרה של אנדומטריוזיס בדרגת חומרה גבוהה, אם רוצים לשמר את הרזרבה השחלתית.

במקרים של אנדומטריוזיס קל עד בינוני, השאלה אם מומלץ לנתח נמצאת במחלוקת, אולם הנטייה היא לתמוך באפשרות הניתוחית. מחקרים שבדקו את הנושא הראו תוצאות סותרות. מחקר אחד, שבדק את השפעת הניתוח על 341 נשים עם אנדומטריוזיס קל עד בינוני (Marcoux S et al., 1997), הראה שלניתוח קיימת השפעה מיטיבה על אחוז ההריונות והפריון, אולם נראה שההשפעה לא היתה מאוד גדולה (fecundity rates 4.7 Vs 2.4 per 100 person months). במחקר אחר, שנערך באיטליה, (Parazzini F, 1999) לא נראה הבדל משמעותי בין הנשים שעברו ניתוח שכלל הסרה של הנגעים לעומת הנשים שעברו ניתוח אבחנתי בלבד.

שתי מטה-אנליזות וסקירות שסיכמו את המחקרים בנושא ב-2002 ושוב ב-2010  (Olive D, Cochrane Database. 2002, 2010) הגיעו למסקנה שלניתוח יש תועלת במקרים הקלים. ההערכה היא שהסיכוי של אישה שעברה ניתוח להרות גדול ב-66% מזה של אישה שלא נותחה, (OR 1.66 (95% CI 1.09 to 2.51)) אולם יש צורך בניתוח של 7.7 נשים כדי להשיג הריון אחד נוסף (NNT). על רקע הנתון הזה היתה המלצה לבחון אפשרויות פריון נוספות, כמו טיפולים הורמונליים והפריה חוץ-גופית.

כאשר מדובר באנדומטריומה (מוקד שנמצא בשחלה), מחקרים הראו שהסרה של האנדומטריומה עדיפה לעומת שאיבה שלה. האנדומטריומה עלולה לתפוס מקום, לפגוע בשחלה, וככל שהאנדומטריומה גדולה יותר, כך הפגיעה שלה עלולה להיות יותר משמעותית. עם זאת, ניתוח בשחלה עלול לפגוע גם בריקמה חיה ובריאה, כך שגם כאן יש צורך לבדוק כל מקרה לגופו. כדאי לציין שבשנים האחרונות ממליצים שלא לשאוב אנדומטריומות, מחשש שהנוזל בתוכן יישפך ויפגע בשחלה.

אז לעבור ניתוח או לא?

ההחלטה אם לעבור ניתוח או לא יכולה להיות מאוד מבלבלת. הנתונים אינם חד-משמעיים, ובאופן מסורתי הרופאים המנתחים ימליצו על ניתוח, בעוד רופאי הפוריות יעדיפו להתחיל קודם טיפולי פוריות.

כמו כל דבר בתחום האנדומטריוזיס, גם כאן ההחלטה היא מאוד אישית, ותלויה במגוון גורמים. בראש ובראשונה כדאי להביא בחשבון את גיל האישה ואת הפוטנציאל הפריוני שלה. ההחלטה קשורה גם להערכה של רמת החומרה של האנדומטריוזיס – מספר המוקדים והמיקום שלהם, וההשפעה שיש להם על חיי האישה.

במקרים שהם לא חד-משמעיים קיימת גם דרך ביניים: להתחיל בטיפולי פוריות, לראות את התגובה, ולפנות לניתוח על פי הצורך. אם כבר מחליטים לגשת לניתוח, חשוב מאוד שהמנתח יהיה מיומן ובעל ניסיון רב בתחום. מידת ההצלחה של הניתוח יכולה מאוד להשתנות ממנתח אחד לשני.

הרפואה הסינית כטיפול משלים ותומך לטיפולי הפוריות

נשים רבות בוחרות בליווי של הרפואה הסינית כפתרון יעיל לבעיות פיריון על רקע אנדומטריוזיס. הרפואה הסינית יעילה בהקלה של הסימפטומים האופייניים לאנדומטריוזיס, ובצמצום התהליך הדלקתי. ישנם מקרים שבהם ניתן לראות צמצום של המוקדים בעקבות הטיפול הסיני.

הרפואה הסינית יעילה גם בשיפור המצב הפריוני של האישה, והטיפול הסיני הוכח כמועיל להפריה חוץ-גופית ומעלה את סיכויי ההצלחה והכניסה להריון.

יש נשים שפונות לרפואה הסינית כטיפול עיקרי לבעיה, בעוד אחרות משלבות את הרפואה הסינית עם טיפולי הפוריות ההורמונליים. בשני המקרים מומלץ לעבור אבחון מסודר ומעקב תקופתי של רופא. לחצי כאן להמלצות נוספות לאישה שבוחרת את הרפואה הסינית כטיפול עיקרי לאנדומטריוזיס

לצוות המטפילם של מרפאת בריאת יש ניסיון רב בטיפולי פוריות, בטיפול באנדומטריוזיס, ובשילוב של הטיפולים יחד עם הטיפולים ההורמונליים וטיפולי הפוריות. לחצי כאן למאמר על האבחנות הסיניות לאנדומטריוזיס.

את מוזמנת ליצור קשר עם המרפאה לתיאום פגישה ראשונה, לקבל מאיתנו יעוץ טלפוני חינם, או לפנות בכל שאלה או מידע שתרצי לדעת. נשמח לעמוד לרשותך.

קריאה מומלצת נוספת

לחצי כאן למאמר מקיף על אנדומטריוזיס ואי-פוריות, ועל הפתרון שמציעה הרפואה הסינית

אנחנו כאן בשבילך

הצטרפי למאות הנשים שפנו למרפאה ושבחרו ברפואה הסינית כטיפול תומך ומיטיב לאנדומטריוזיס ופריון. אנו נשמח לעזור, לייעץ, לכוון, לענות על כל שאלה, לטפל בך ולסייע בכל דרך שנוכל.

צרי קשר עם המרפאה לתיאום פגישה ראשונה או לקבלת פרטים נוספים

מקורות

  1. Matthew Macer and Hugh Taylor, Endometriosis and Infertility: A review of the pathogenesis and treatment of endometriosis-associated infertility. Obstet Gynecol Clin North Am. 2012 Dec;
  2. Marcoux S, Maheux R, Bérubé S. Laparoscopic surgery in infertile women with minimal or mild endometriosis. Canadian Collaborative Group on Endometriosis. N Engl J Med. 1997 
  3. Parazzini F. Ablation of lesions or no treatment in minimal-mild endometriosis in infertile women: a randomized trial. Gruppo Italiano per lo Studio dell’Endometriosi. Hum Reprod. 1999 May
  4. Jacobson TZ, Duffy JM, Barlow D, Farquhar C, Koninckx PR, Olive D. Laparoscopic surgery for subfertility associated with endometriosis. Cochrane Database Syst Rev. 2010
  5. Verkauf BS, Incidence, symptoms, and signs of endometriosis in fertile and infertile women. J Fla Med Assoc. 1987
  6. Hart RJ, Hickey M, Maouris P, Buckett W. Excisional surgery versus ablative surgery for ovarian endometriomata. Cochrane Database Syst Rev. 2008

מאמרים נוספים

צור קשר

האם יש לי אנדומטריוזיס?
לוגו
המידע מוגש מטעם מרפאת בריאת – מרפאה טיבעית לפוריות ולבריאות האישה.

לצוות המטפלים ידע רב וניסיון עשיר בטיפול באנדומטריוזיס באמצעות רפואה סינית, דיקור סיני, צמחי מרפא, תזונה ונטורופתיה ודימיון מונחה. נשמח לעמוד לרשותך.